Kaasstengels versus een handje noten, hardlopen versus bankhangen en kokoswater versus wijn. Elke vrouw heeft last van haar geweten, wat soms zorgt voor hevige innerlijke discussies. Niets fijner dan af en toe even spieken bij onze vrouwelijke metgezellen. Deze keer: Holistic Food & Lifestyle Coach Daniëlle van den Stoom.

 Wat is holistisch eten?

‘Holistisch eten is gebaseerd op de Ayurveda. een levenswijze uit India die er van uit gaat dat wij elk op onze eigen manier bestaan uit de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Iemand die bijvoorbeeld veel aarde in zich heeft, komt snel aan. Als je meer vuur in je weet, heb je een snelle spijsvertering. Om in balans te blijven, moet je ervoor zorgen dat je maaltijd alle elementen bevat die jij niet in je hebt. Verder hou je bij holistisch eten veel rekening met hoe je je voelt of welk jaargetijde het is. Het gaat er dus niet om hoeveel je weegt, maar vooral om de vraag of je goed in balans bent.’

 Wat is jouw favoriete holistische maaltijd?

‘Ik ben gek op een salade van rode bietencarpaccio met rucola, kikkererwten, limoen, honing, peper of chili. In een holistische maaltijd zitten altijd alle zes de smaken: zout, zuur, zout, bitter, heet en wrang. Die laatste vind je in bijvoorbeeld linzensoorten, kikkererwten, cranberries of spinazie. Voor mij is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, omdat ons lichaam het eten overdag veel beter verteert dan ’s avonds. Mijn lunch is meestal een grote, warme maaltijd, ’s avonds eet ik liever iets lichts zoals soep.’

Wat is altijd jouw keuken te vinden?

‘Verse groenten heb ik altijd in huis. Het verschilt per seizoen wat ik koop. Maar meestal zijn in elk geval avocado, verse gember, kokosmelk, linzen, mijn huisgemaakte granola en vooral veel kruiden voorradig. Verder heb ik altijd basmatirijst van Tilda en ghee, dat is boter die ik zelf maak. Ik zorg er ook voor dat ik altijd amandelmelk in mijn koelkast heb. die maak ik eigenlijk ook het liefst zelf.’

En wat haal je echt nooit in huis?

‘Ik gebruik nooit witte suiker. Dat is gewoon een soort crack, zo verslavend is het. Je krijgt er een enorme stoot energie van, maar je lichaam kan dat niet aan. Daardoor wordt je lichaam al snel heel moe. Ik eet ook echt niets uit een pak, dus geen voorgefabriceerd eten. Soms eet ik wel pasta’s uit een zak, maar sauzen uit potten komen er bij mij echt niet in. Daar zitten zoveel ongezonde E-nummers in.’

Zondig je wel eens?

‘Natuurlijk, al noem ik het eigenlijk geen zondigen, omdat ik vind dat iets lekkers soms best mag. Af en toe drink ik koffie, terwijl dat in de Ayurveda niet gebruikelijk is. Dan ga ik naar de Koffiesalon of Coffeeplaza in Amsterdam en drink ik een soy latte. En als ik echt heel veel zin in chips heb, eet ik die gewoon. Dan neem ik een hand vol bananenchips van Pacifico, een Colombiaans merk. Daarna is mijn craving ook gelijk voorbij voor enkele weken. Ik kan ook enorm genieten van het gebak van Opera Prima of Pompadour in Amsterdam.’

Hoe blijf je in shape?

‘Ik heb een bedrijf waarin ik ook aan catering doe, dus ik ben vaak aan het tillen. En omdat ik op de derde verdieping woon, moet ik elke keer drie trappen op en af. Daarmee verbrand ik een hoop calorieën. Ik fiets ook veel door de stad en doe aan yoga. Je kunt dus prima in shape blijven zonder naar de sportschool te gaan.’

Hoe past holistisch eten in jouw drukke leven?

‘Ik kan de Ayurveda niet precies toepassen zoals die in India is ontstaan. Daar hebben rijke mensen een eigen kok en een grote tuin vol verse groente tot hun beschikking. Maar ik ga naar de natuurwinkel, eet zo weinig mogelijk vlees, veel groenten en neem een warme maaltijd als lunch mee naar mijn werk. Verder mediteer ik om in balans te blijven. Deze vorm van Ayurveda past prima in een westers leven.’

Je geeft ook kookworkshops, wat wil je mensen leren?

‘Dat kleine veranderingen, zoals op vaste tijden eten, al een groot effect kunnen hebben op je leven. Ja, je zult een aantal dingen moeten aanpassen, maar mijn klanten merken altijd dat dit een klein offer is voor een betere gezondheid. Ik vind het belangrijk dat mijn eten rasa geeft. Rasa betekent liefde, zoet, sap en vreugde. Alles wat je doet moet je met rasa brengen. En ik raad mensen aan meer met specerijen te werken, want echt, they spice up your life.’

Share on Pinterest